• Wereldwijde verzending
  • Kleding Management Systeem
  • Jarenlange ervaring
Inlog klantenportaal
  • Home
  • Blog
  • Wanneer is bedrijfskleding aftrekbaar?

Wanneer is bedrijfskleding aftrekbaar?

Weet jij het antwoord op de vraag “Kan ik de kosten voor mijn bedrijfskleding aftrekken van de belasting?

Als jouw antwoord hierop nee is, dan is leggen wij jou graag in deze blog uit wanneer bedrijfskleding onder aftrekbare zakelijke kosten vallen. Voordat we hier verder op ingaan, dienen wij eerst antwoord te geven op de vraag, wanneer is kleding werkkleding? 

Wanneer valt kleding onder bedrijfskleding?

Dit is niet een vraag met één direct antwoord. Niet alle kleding die tijdens werkuren gedragen wordt valt namelijk onder bedrijfskleding. De vraag is dus; waar moet bedrijfskleding aan voldoen om onder bedrijfskleding te vallen? Wat zijn precies de regels voor bedrijfskleding? Kleding valt onder werkkleding wanneer het aan één van de onderstaande voorwaarde voldoet:

De kleding kan (bijna) uitsluitend gedragen worden tijdens werkzaamheden

Kleding valt onder werkkleding wanneer de kleding (bijna) uitsluitend tijdens werkzaamheden gedragen kan worden. Hierbij kan je denken aan een laboratoriumjas, welke enkel tijdens werkuren in een laboratorium gedragen wordt.

De kleding blijft aantoonbaar achter op de werkplek

Dit betekent dat de kleding pas op locatie aan de medewerkers wordt uitgereikt en dat ze deze ook wederom wordt ingeleverd na de werkdag. De werkgever zal hierdoor ook verantwoordelijk zijn voor het wassen van de kleding. De werkkleding blijft altijd op locatie en zal achter een gesloten deur worden bewaard in het bedrijf. Uiteraard moet de werkgever wel kunnen aantonen dat de bedrijfskleding daadwerkelijk de werkplek niet verlaat.

De kleding is een overall of uniform

Kleding zoals een overall of uniform valt ook onder werkkleding. Nu kan je je afvragen wat precies onder uniform valt, hierbij kan je denken aan kleding die geassocieerd wordt met een bepaald bedrijf of beroep. Bijvoorbeeld de kleding van de politie, stewardessen en militairen valt onder een uniform.

Kleding welke voorgeschreven wordt door de Arbeidsomstandighedenwet

Werkkleding is niet alleen om herkenbaarheid van een bedrijf uit te stralen. Het kan ook bedoeld zijn om werknemers te beschermen tegen verschillende risico's die zich bij bepaalde werkzaamheden kunnen opdoen. Wanneer de Arbeidsomstandighedenwet voorschrijft dat bepaalde kleding ter beschikking gesteld moet worden aan werknemers, dan is de werkgever wettelijk verplicht hieraan te voldoen. De werkkleding die hieronder valt, zal fiscaal aftrekbaar zijn. De werknemer hoeft geen eigen bijdrage te betalen.

Kleding met een beeldmerk

Kleding die ook als vrijetijdskleding gedragen kan worden, valt pas onder bedrijfskleding wanneer deze voorzien is van minimaal één beeldmerk welke verwijst naar het bedrijf. Maar hoe groot moet nou een logo op bedrijfskleding zijn? Deze beeldmerken moeten samen een oppervlakte hebben van minimaal 70cm2 per kledingstuk. De oppervlakte van een logo kan worden berekend door een denkbeeldige rechthoek om de uiterste punten van het beeldmerk te plaatsen.

Kortom voldoet de kleding aan minimaal één van bovenstaande voorwaarden, dan valt het onder werkkleding en is het 100% aftrekbaar. Ben je geïnteresseerd geworden in bedrijfskleding? Wij helpen jou graag verder bij het samenstellen van een bedrijfskleding collectie welke voldoet aan de eisen van de belastingdienst.

Neem contact met ons op!